Ananasplant

We eten regelmatig ananas, maar waar en hoe groeit de ananas eigenlijk? Je wist waarschijnlijk niet dat de ananas groeit aan de ananasplant. Wil je meer weten lees dan verder!

Altijd gedacht dat ananassen aan bomen groeien? Nee dus…Een ananasboom bestaat niet! Ananassen groeien aan de ananasplant. De ananasplant is een tropische plant en komt daarom voor in tropische gebieden. In Nederland zul je helaas niet zo snel een ananasplant in het bos tegenkomen… Toch is het mogelijk om in Nederland je eigen ananasplant te kweken, dit moet dan wel binnen in huis gebeuren.

Oorsprong ananasplant

Oorspronkelijk komt de plant uit het zuiden van Brazilië en Paraguay. Bijna volgroeide ananas aan plantDe geschiedenis van de verspreiding van ananas gaat ver terug in de tijd. De Indianen hebben de vrucht door heel Zuid Amerika verspreid. Veel later is de ananas dankzij de reizen van Columbus, in Europa terecht gekomen.

Botanische naam

De botanische naam voor de ananasplant is ananas comosus. De ananas comosus is familie van de Bromeliaceae (Bromeliafamilie). Er bestaan nog veel meer soorten van de ananas comosus, maar de ananas comosus var. comosus is de gewone ananas die we in de winkel kopen.

Soorten ananas

Er bestaan ongeveer 2000 verschillende soorten ananas. De ananas comosus var. comosus is de soort die het meest gegeten wordt. Duizenden jaren geleden hebben de Indianen, de inheemse bevolking van Zuid-Amerika, de juiste soort ananas weten te telen. De ananas comosus var. comosus en de ananas comosus var. erectifolius komen voort uit de ananas comosus var. anassoides en ananas comosus var. paraguazensis.

De comosus var. comosus is waarschijnlijk gebaseerd op het ontwikkelen van een grote vrucht van betere kwaliteit, minder zuren en minder zaden.

De comosus var. erectifolius is waarschijnlijk gebaseerd op het ontwikkelen van grote, lange, vezelachtige bladeren. Van de bladeren werden bepaalde lappen stof gemaakt.

Veel ananassoorten worden gebruikt als sierplanten. Bijvoorbeeld de Ananas comosus var. bracteatus. Deze ananas geeft een heel bittere vrucht en is daarom niet geschikt om te eten, maar de kleur van de vrucht is prachtig, namelijk roze.

Uiterlijke kenmerken ananasplant

Een volwassen ananasplant wordt ongeveer 1 meter hoog en 0.5 meter wijd. De bladeren van de plant zijn groen en puntig. De bladeren zijn dik, stevig en hebben een gladde structuur. De ananasplant zelf lijkt eigenlijk op een vergrote versie van de kroon van de ananas. Uiteindelijk zal in het midden van de plant de ananasvrucht gaan groeien. Er groeit maar 1 ananas per plant.

Voortplanting ananasplant

De ananasplant heeft ongeveer 50 tot 200 bloempjes! Van al deze bloempjes zullen er iets van 5 tot 10 bloemen dagelijks openen. De bloei duurt ongeveer 10 tot 15 dagen. De bloemen van de ananasplant zijn hermafrodiet, dat wil zeggen dat ze zowel mannelijk als vrouwelijk zijn.

Geen zelfbevruchting

Ondanks dat de ananasplant zowel mannelijke voorplantings- als vrouwelijke voortplantingsorganen heeft, kan het zichzelf niet bevruchten. Vooral de ananas comosus var. comosus zal het niet lukken om zichzelf te bevruchten. Het zal zelfs niet lukken met een andere plant van dezelfde teelt. De ananas comosus var. comosus kan wel bevrucht worden met een andere ananas comosus var. comosus, maar dan van een andere teelt. Ook kan de ananas comosus var. comosus kruisen met alle andere subsoorten van de comosus.

Bevruchting in het wild

Bevruchting van ananassen gebeurt niet door de wind.Kolibrie zorgt voor bevruchting ananasplant De natuurlijke bestuiver van ananassen is het kleine vogeltje, de kolibrie. Sommige wilde ananassen bloeien alleen ’s nachts en dan vindt de bevruchting via vleermuizen plaats.